logo
İLETİŞİM 2. Organize San. İşgem Müd. No: 12 Yeşilyurt / MALATYA (0422) 502 14 31 info@malatyalab.com
services-thumb
services-thumb

Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarı

Gıda kaynaklı riskler arasında mikrobiyal tehlikeler ilk sırada yer almakta ve çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Gıda maddeleri doğal olarak çok sayıda mikroorganizma içermektedir. Bu sayı belli sınırı aştığında ortaya çıkan olumsuz değişimler nedeniyle tüketilemez duruma gelmekte ve halk sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Gıda kaynaklı patojenlerin halk sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin yanı sıra ekonomik etkileri de kayda değerdir. Üretim ve dağıtım kapasitesindeki artış mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda güvenliği risklerinin boyutunu da arttırmıştır.

Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarımızda gıda, yem ve kullanma suyu numunelerinde Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde belirtilen mikrobiyolojik analizler yapılmaktadır ve ulusal ve uluslararası standart metotlar kullanılarak analizler gerçekleştirilmektedir. TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne göre gıdaların belirtilen yasal limitlere uygunluğu değerlendirilir.

Klasik metodlarla uzun süren patojen analizleri özellikle insan gözünün çok üzerinde hassasiyete sahip hızlı test cihazları ile çok daha kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.

Ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen yeterlilik testlerine katılarak analiz güvenliğimizin devamlılığı sağlanmakta ve belgelendirilmektedir.

Tüketici sağlığını tehdit eden ve insanda gıda zehirlenmelerine yol açabilecek mikroorganizmaların tespiti maksadıyla analizler yapılmaktadır.Mikrobiyoloji Analiz Laboratuvarımızda gıda ve yem numunelerinde ulusal ve uluslararası standartlara uygun (TS, ISO, AOAC vb.), Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun olacak şekilde ve son teknolojik cihazlar kullanılarak alanında eğitimli ve yetkin personelleri ile analizler yapılmaktadır. Mikroorganizmalar çoğalma ve metabolik faaliyetleri sonucunda oluşturdukları metabolik ürünler ile gıdalarda bozulmaya neden olurlar. Gıdalardaki mikrobiyal analizlerde analiz yöntemi gıdanın türüne ve mikroorganizma sayısına göre değişiklik gösterir.

Tüketici sağlığını tehdit eden mikroorganizmalardan bazıları şunlardır:

Listeria monocytogenes

Özellikleri: Listeria monocytogenes çevreye geniş ölçüde yayılabilen buzdolabı sıcaklığında gelişebilen, soğutma, dondurma, ısıtma ve kurutma işlemleri gibi olumsuz koşullar altında bile canlılığını koruyabilen halk sağlığı açısından önemli bir patojendir. Listeria monocytogenes Gram-pozitif, fakültatif anaerobik, kapsülsüz ve sporsuz bir bakteridir. Hücreler kısa, yuvarlak uçlu çubuk veya kokobasil şeklindedir. Optimum gelişme sıcaklığı genellikle 35-37 °C olup, suşlar 1-45 °C gibi geniş bir sıcaklık aralığında da gelişme gösterebilirler. Bulunduğu Gıdalar: Süt ve süt ürünlerinden özellikle peynir , krema ve dondurma, pişmemiş sebzeler, fermente çiğ etler, çiğ ve pişmiş kümes hayvanlarının etleri ve tütsülenmiş balık gibi gıdalarda bulunabilir.

E.coli O157:H7

Özellikleri: Gram negatif basil, fakültatif anaerob, 37°C’de pH 7,2’de optimum üreyen , hareketli, donma sıcaklığına dirençli, ışınlamaya ve ısısal uygulamalara dirençsiz bir bakteridir. Dondurulmuş veya soğukta saklanan ürünlerde, düşük su aktivitesine sahip ürünlerde ve asidik gıdalarda uzun süre canlılığını sürdürebilir. Bu ortamlarda karşılaştığı olumsuz çevre koşullarına adapte olarak direnç kazanabilir. Bulunduğu Gıdalar: Et ürünleri, çeşitli peynirler, çiğ süt, patojen bakteriler açısından güvenilir gıdalar grubuna giren yoğurt, meyve suları, salatalar, salata sosları, sandviç, turp filizi, pastörize edilmemiş elma şarabı, taze sıkılmış meyve suyu E. coli O157: H7’nin neden olduğu zehirlenmelerde rol oynayan gıdalara örnek olarak verilebilir.

Salmonella spp.

Özellikleri: Salmonella çubuk şeklindeki, hareketli, spor oluşturamayan ve Gram- negatif olan bir tür bakterinin adıdır. Yaygın olarak hayvanlarda özelliklede kümes hayvanlarında ve domuzda görülür. Bulunduğu Gıdalar: Çiğ et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, karides, kurbağa bacağı, maya,hindistan cevizi, soslar, salata sosu, kek karışımı, krema doldurulmuş tatlılar, yemeklerin üzerine konulan malzemeler, kurutulmuş jelatinler, yer fıstığı yağı, kakao ve çikolata.